Jak dodać imbir od herbaty?

Imbir jest bardzo dobrze znaną rośliną, wykorzystywaną już od wielu lat. Pochodzi prawdopodobnie z Melanezji i odznacza się charakterystycznym, lekko ostrym smakiem, który uwielbia wiele osób na całym świecie. Jest on również bardzo ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze. Pomaga przy wielu dolegliwościach i bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Imbir ma bardzo szerokie zastosowanie. Używa się go w wielu przepisach, zwłaszcza azjatyckich. Dodaje się go również do smoothies czy koktajli. Dobrze znanym sposobem jest także dodawanie imbiru do herbaty. Przepis ten zyskuje coraz większe grono miłośników. Jak stosować imbir do herbaty? Co daje takie połączenie i dlaczego warto je stosować?

Jak przygotować herbatę z imbirem?

Przygotowanie herbaty z imbirem jest bardzo proste, ale musimy pamiętać o kilku ważnych sprawach. Do jej przygotowania sprawdzi się zarówno imbir sproszkowany, jak i świeży. Jeśli zdecydujemy się na świeży imbir, musimy go obrać, ponieważ przy jego uprawie stosuje się dużo środków ochrony roślin, gdyż jest on podatny na różne choroby roślin. Do obierania imbiru możemy użyć noża, obieraczki lub łyżeczki. Za pomocą łyżeczki nie jest zbyt popularne, ale jest bardzo skuteczne — wystarczy wbić brzeg łyżeczki w korzeń i zeskrobać skórkę. Pozwala to na cienkie usuwanie skórki imbiru i jest dużo wygodniejsze niż np. obieraczka, gdyż imbir ma nieregularną powierzchnię. Obrany korzeń można pokroić w plasterki, drobną kostkę lub zetrzeć na tarce. Wiele osób zastanawia się jak dodać imbir do herbaty. Najlepiej jest poczekać, aż herbata trochę ostygnie, gdyż wrzątek może zabić wiele cennych składników zawartych w imbirze. Jeśli przeszkadzają nam drobinki pływające w naparze, możemy je wyciągnąć, jednak zazwyczaj po kilku minutach opadają one na dno kubka.

Co można dodać do herbaty z imbirem?

Do herbaty z imbirem można dodać także inne składniki, które wzbogacą jej smak i sprawią, że będzie ona jeszcze zdrowsza. Przykładem może być miód. Ilość możemy dostosować do swoich własnych preferencji. Dzięki niemu herbata będzie nie tylko słodsza, ale o wiele zdrowsza. Miód wspomaga odporność, łagodzi dolegliwości żołądkowe i pomaga na dolegliwości gardła. Podobnym działaniem odznacza się kurkuma. Jest ona bardzo cenionym środkiem, wspomagającym odporność. Działa również bardzo dobrze na metabolizm i działa przeciwbakteryjnie. Aby w pełni uwolnić zawarte w niej substancje, warto dodać także szczyptę pieprzu. Wystarczy niewielka ilość, która nie zmieni smaku naparu, a wpłynie korzystnie na nasze zdrowie. Dobrym pomysłem jest także dodanie cytryny. Może to być wyciśnięty sok z niej lub plasterek. Cytryna również wspomaga odporność oraz metabolizm, a także wspaniale nawadnia organizm.

Co daje dodanie imbiru do herbaty?

Herbata z imbirem odznacza się bardzo korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Przede wszystkim, ma ona działanie antybakteryjne i antywirusowe, więc szybko łagodzi wszelkie infekcje. Jeśli będziemy pić ją regularnie, możemy liczyć na to, że nasz układ odpornościowy znacznie się wzmocni. Herbata z imbirem doskonale rozgrzewa dzięki pobudzeniu krążenia. Sprawdzi się zarówno w ponure, chłodne dni, jak i przy różnych chorobach i dolegliwościach. Pomaga ona również przy dolegliwościach, związanych z trawieniem. Imbir pobudza metabolizm, łagodzi wzdęcia i wzmaga wydzielanie soku żółciowego. Jest on także pomocny przy oczyszczaniu organizmu, gdyż ma działanie moczopędne. Radzi on sobie także doskonale z mdłościami, które są związane z różnymi schorzeniami, np. chorobą lokomocyjną, a także ciążowymi. Imbir jest także znanym środkiem na złagodzenie bólów miesiączkowych. Regularnie spożywany może poprawić ukrwienie mózgu, dzięki czemu wspomaga pamięć i koncentrację. Imbir ma również działanie pobudzające, dlatego po wypiciu kubka herbaty z imbirem można poczuć przypływ energii. Jest również środkiem wspomagającym odchudzanie.

Herbata z imbirem niesie ze sobą mnóstwo korzyści, dlatego warto włączyć ją do swojej codziennej diety.